9 FAKTA MENARIK TENTANG CERMIN MATA

0 comments

 

Cermin mata digunakan secara meluas pada masa kini, tetapi penemuannya bukan baru-baru ini. Ia telah wujud selama berabad-abad, berubah dengan zaman dan akhirnya menjadi cermin mata moden yang kita kenal sekarang. Terdapat 9 fakta yang perlu anda tahu iaitu;

  1. Alat bantu penglihatan pertama diciptakan sekitar 1000 tahun yang lalu. Ia disebut batu bacaan iaitu bola kaca kecil yang diletakkan di atas huruf kecil dan teks untuk memperbesarkannya agar mudah dibaca.
  2. Cermin mata yang boleh dipakai telah dikesan di Itali sekitar tahun 1284. Cermin mata pertama hanyalah kanta kaca yang dipasang pada bingkai berat yang dipegang secara manual atau dipakai di hidung. Bingkai ini dibuat dari bahan semula jadi seperti kayu, tembaga, kulit dan tulang.
  3. Pada tahun 1700-an, pengeluar cermin mata terawal di Sepanyol memasang tali pada kanta dan mengikat tali di telinga pemakainya agar tidak tergelincir di hidung. Ini menyebabkan akhirnya pembuatan ‘temples’ moden yang membolehkan cermin mata sentiasa terletak dengan selesa di hidung dan di atas telinga tanpa tergelincir.
  4. Walaupun namanya kaca tetapi ia sebenarnya tidak dibuat dengan kaca! (bukan yang moden). Hari ini, kanta diperbuat daripada plastik berteknologi tinggi yang boleh dirawat untuk mempunyai penapis untuk melindungi mata dari sinar ultraviolet (UV) yang berbahaya. Kanta ini lebih nipis, lebih ringan dan lebih tahan lama daripada kaca kerana tidak mudah pecah dan lebih tahan calar.
  5. Kita semua tahu bahawa Benjamin Franklin adalah Pengasas dan Founder Rod Kilat dari Amerika Syarikat, tetapi adakah anda tahu bahawa dia juga yang mengembangkan kanta dwifokal? Benjamin Franklin mempunyai kedua-dua rabun iaitu rabun dekat dan rabun jauh serta mempunyai dua pasang cermin mata. Setelah penat beralih antara kedua-dua cermin mata sepanjang masa, dia memotong kanta dari dua pasang cermin matanya dan meletakkan separuh daripada setiap kanta dalam satu bingkai. Kanta di bahagian atas membantu melihat objek yang jauh, dan kanta di bahagian bawah membantu membaca dan melihat objek yang berdekatan.
  6. Bertentangan dengan kepercayaan moden, memakai cermin mata seseorang tidak akan merosakkan mata. Anda mungkin mengalami sakit kepala akibat ketegangan mata dan keletihan mata jika memakainya terlalu lama, tetapi ia tidak akan menyebabkan kerosakan yang berpanjangan.
  7. Cermin mata yang lebih murah berfungsi sama seperti yang mahal iaitu untuk menyekat sinaran UV yang berbahaya, tetapi yang lebih mahal, yang dipreskripsikan, cenderung memberikan teknologi pelindung yang lebih baik kerana ia telah di ‘custom made’ untuk setiap pemakainya.
  8. Cermin mata Ray-ban Aviator pada asalnya direka untuk juruterbang tentera AS untuk melindungi mata mereka ketika terbang, dengan itu nama 'aviator'.
  9. Menurut kajian dan penyelidikan di seluruh dunia, 50% penduduk dunia mungkin perlu memakai beberapa jenis cermin mata atau ‘corrective lenses’.

 

Bayangkan anda perlu mengikat tali di kepala agar cermin mata tidak jatuh atau anda perlu membawa dua pasang gelas ke mana-mana. Tidakkah anda berasa lega dan gembira dengan penemuan cermin mata moden?

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
[time]
You have successfully subscribed!